Пето СУ "Георги Измирлиев" - Благоевград


Ученически празници

УЧЕНИЦИТЕ ПРАЗНУВАТ

Празници
Празници
Празници


V СОУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград отбеляза патронния си празник

С грандиозен концерт-спектакъл отбелязаха патронния си празник ученици и учители от V СОУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Много музика, песни и танци, подготвени от възпитаниците на училището зарадваха преподаватели и роднини днес, когато се навършват 165 години от рождението на патрона на училището Георги Измирлиев - Македончето.

Учениците бяха подготвили сценки, свързани с избухването на Априлското въстание и неговото потушаване, като на сцената прозвучаха и последните думи на бележития горноджумаец преди да увисне на бесилото преди 140 години.

„Сега ще видите, как се мре за България“, с тези думи на 28 май 1876 година Георги Измирлиев сам окачва бесилото на врата си. Младият апостол на въстанието, преди завинаги да остави името си в историята, споделя „Колко сладко е да се умре за свободата на човечеството“.

Празници
Празници
Празници


Баба Марта бързала и мартеници вързала

В квартал „Вароша“ Баба Марта окичи ръцете на децата от IV б клас с мартенички.

Учениците пресъздадоха древния ритуал, в който жената почиства основно къщата преди изгрев слънце, изнася червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите.